ION2 Anjur Bengkel Penulisan Kertas Ulasan Berkualiti Untuk Jurnal Perdana | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 anjur bengkel penulisan kertas ulasan berkualiti untuk jurnal perdana

ION2 anjur bengkel penulisan kertas ulasan berkualiti untuk jurnal perdana

SERDANG 1 Mac - Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan Nano (NPTL) menganjurkan bengkel dua hari bertujuan membantu pelajar ION2 meningkatkan keupayaan mereka untuk menghasilkan kertas semakan yang berkualiti dan kritis di Dewan Seminar ION2.

Objektif bengkel ini adalah untuk menyediakan pelajar dengan pengetahuan yang diperlukan berkaitan dengan konsep kertas ulasan atau "review paper", jenis kertas ulasan, dan cara menulisnya dengan berkesan bagi meningkatkan peluang penerimaan oleh jurnal perdana.

Felo Penyelidik NPTL, Ts. Dr. Umer Rashid, mengetuai bengkel itu dan berkongsi kepakarannya dalam pelbagai aspek penulisan kertas ulasan, termasuk membalas komen-komen penilai, menulis surat kiriman kepada editor, dan sebagainya.

Dr. Umer dibantu oleh dua orang pegawai penyelidik iaitu Dr. Ismayadi Ismail dan Dr. Siti Zulaika Razali sebagai fasilitator sepanjang aktiviti penulisan. Bengkel tajaan ION2 ini telah dihadiri oleh seramai 21 orang peserta.

Diharapkan semua peserta akan menggunakan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh semasa bengkel untuk menghasilkan kertas semakan yang berkualiti tinggi. Selepas bengkel itu, sekretariat menggesa semua peserta untuk memberikan bukti penyerahan kertas semakan mereka selepas enam bulan.

Disediakan oleh,

Dr. Siti Zulaika Razali