ION2 Tuan Rumah Lawatan Merangkap Mesyuarat Kerjasama Penyelidikan Dengan Universiti Hertfordshire, UK | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Tuan Rumah Lawatan merangkap Mesyuarat Kerjasama Penyelidikan dengan Universiti Hertfordshire, UK

SERDANG, 17 April - ION2 menjadi tuan rumah bagi lawatan merangkap mesyuarat kerjasama penyelidikan dari University of Hertfordshire (UH), United Kingdom. Wakil terhormat dari Pejabat Naib Canselor University of Hertfordshire, Prof. Dr. John Senior, menyerikan program dengan kehadirannya, menandakan komitmen yang mendalam terhadap kerjasama penyelidikan antara institusi.

Mengetuai delegasi daripada ION2 ialah Pengarah ION2, Prof. Ir. Ts. Dr Suraya Abdul Rashid, diiringi oleh ketua-ketua makmal, Prof. Madya Dr. Mas Jaffri Masarudin dan Prof. Madya Dr Yap Wing Fen. Selain ION2, penyelidik dari Institut Penyelidikan Matematik (INSPEM), Pusat Penyelidikan Rangkaian Wayarles dan Fotonik (WiPNET) dan Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatik (i-AQUAS) turut mengambil bahagian dalam mesyuarat penting itu. Antaranya Prof. Ir. Dr. Aduwati Sali, Prof. Madya Dr. Syamsuri Yaakob, Dr. Chong Chou Min, Prof. Madya Dr. Sharifah Kartini Said Hussein, Dr. Nurisya Mohd Shah dan lain-lain.

Objektif utama pertemuan ini adalah untuk memupuk kolaborasi penyelidikan yang kukuh antara UH dan UPM dalam pelbagai bidang seperti perubatan, bahan berasaskan nanokarbon, penyelesaian tenaga, teknologi sensor, peranti elektronik, kecerdasan buatan dalam pemantauan kesihatan, fizik matematik, maklumat kuantum, dan lain-lain.

Selain itu, mesyuarat tersebut berfungsi sebagai platform strategik untuk membina asas bagi permohonan dana masa depan melalui geran antarabangsa. Mengiktiraf peranan penting dana dalam mendorong inisiatif penyelidikan yang berkesan, kedua-dua institusi menekankan keperluan penting untuk sokongan kewangan yang berterusan bagi memacu usaha bersama mereka ke hadapan.

Mesyuarat berakhir dengan catatan positif yang menggalakkan, dengan beberapa laluan penyelidikan yang berpotensi dikenal pasti bagi kerjasama masa depan.

Ditulis oleh:

Dr. Siti Zulaika Razali