Sintesis Hijau Partikel Nano Zink Oksida (ZnONps) Daripada Sisa Pertanian, Pencirian Serta Penilaian Pemangkinan Foto, Antibakteria Dan Ketoksikan Nano. | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» ARTIKEL » Sintesis Hijau Partikel Nano Zink Oksida (ZnONps) daripada Sisa Pertanian, Pencirian serta Penilaian Pemangkinan Foto, Antibakteria dan Ketoksikan Nano.

Disebabkan oleh aplikasi yang meluas dan pelbagai, sintesis hijau nanopartikel  telah mendapat perhatian yang luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan in. Selain daripada kosnya yang rendah proses penyediaannya yang mudah, nanopartikel oksida logam yang dihasilkan dari ekstrak tumbuhan menunjukkan prospek yang sangat baik. Nanopartikel hijau memungkinkan penghapusan sebatian yang sangat toksik dan membantu pengeluaran produk yang mesra alam dan lebih mampan. Nanopartikel banyak digunakan dalam bidang perubatan sebagai agen antimikrob kerana sifatnya yang unik pada skala nano. Nanopartikel zink oksida (ZnONPs) yang disintesis dari sisa pertanian telah menunjukkan sifat antibakteria dan fotokatalitik yang luar biasa kerana saiz zarahnya yang kecil dan kereaktifan permukaan yang tinggi.

Kajian ini menunjukkan pendekatan sintesis hijau yang mampu mempercepatkan pengeluaran ZnONP menggunakan ekstrak pertanian Malaysia seperti daun kelapa sawit, bunga rosel, serai, dan kunyit. ZnONP dengan ukuran antara 10-15 nm berjaya disintesis dan didapati berbentuk bulat. FTIR digunakan untuk menentukan kumpulan berfungsi biomolekul yang terlibat dalam pembentukan ZnONP. Spektrum UV-Vis pada 375 nm menunjukkan puncak penyerapan yang tersendiri, penyerapan jurang jalur intrinsik ZnO.  ZnONP hijau yang dihasilkan menarik perhatian untuk aplikasi persekitaran kerana prestasi pemangkin foto yang tinggi dan stabil, terutama dalam pengurangan pencemaran organik dalam sisa air. ZnONP sangat penting sebagai bahan pemangkin foto.

Pemangkin foto adalah teknologi rawatan sisa air yang bagus, terutamanya bagi sisa air yang mengandungi sebatian organik yang sukar disingkirkan. Hasil kajian menunjukkan bahawa ZnONP berjaya disintesis menggunakan ekstrak pertanian dan menunjukkan aktiviti foto mangkin yang signifikan dalam pengurangan pewarna sintetik yang dikehendaki. Sebelum penerapannya sebagai pemangkin foto, penilaian terhadap ketoksikan bagi ZnONP yang dihasilkan diuji menggukan anak  udang air garam (Artemia Salina L) sebagai model organisma akuatik.

Penyelidikan ini unik kerana ia menggunakan pelbagai bahan buangan domestik. Ini selaras dengan misi UPM untuk menjadi institusi pengajian tinggi dan pusat penyelidikan pertanian terkemuka. Pada masa ini, banyak saintis bahan menumpukan usaha mereka pada nanoteknologi hijau, yang melibatkan penggunaan bahan nano yang mesra alam dan tidak toksik dalam aplikasi alam sekitar dan kesihatan. Bahan nano hijau juga membantu sektor pertanian mengurangkan kos pembajaan dan pelepasan gas rumah hijau.

Prof Madya  Dr Che Azurahanim Che Abdullah dan pelajarnya, Lau Gee Een, telah berjaya menghasilkan penyelidikan mengenai pengembangan nanopartikel logam oksida menggunakan sisa pertanian tempatan dengan kerjasama penyelidik dari Fakulti Sains Kesihatan dan Perubatan UPM dan Pusat Pengajian Bioperubatan USM. Pendekatan semasa menunjukkan bahawa proses kimia hijau ZnONPs yang cepat akan dapat dicapai dalam menggalakkan proses kimia hijau bagi pengeluaran berskala besar.

Dana Alam Sekitar Air Kurita (KWEF) di Jepun memilih dan membiayai projek ini untuk aplikasi alam sekitar, khususnya ZnONP sebagai ejen pembersihan air. Selain itu, projek ini turut mendapat anugerah emas dalam beberapa pertandingan inovasi antarabangsa (INIIC 2019, WIAC 2020, dan VIDE 2020). Sintesis hijau bahan nano melalui penggunaan tumbuhan adalah cabang nanoteknologi yang penting.  Sintesis hijau menggunakan perantara tumbuhan dalam penghasilan bahan nano merupakan cabang teknologi nano yang penting. Ia telah berkembang dan menjadi penting disebabkan cirinya yang mesra alam, kos rendah, bioserasi dan menghindar bahan kimia bertoksik. Ini membolehkan bahan nano memberi impak positif terhadap pertanian moden, yang menekankan kesihatan manusia dan alam sekitar selain keselamatan makanan dan pemakanan.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Prof. Madya Dr Che Azurahanim Che Abdullah
azurahanim@upm.edu.my