Sintesis Sistem Penyampai Nano Racun Kulat Zink/Aluminium Hidroksida Berlapis Berganda Untuk Mengawal Penyakit Ganoderma Bagi Kelapa Sawit | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» ARTIKEL » Sintesis Sistem Penyampai Nano Racun Kulat Zink/Aluminium Hidroksida Berlapis Berganda untuk Mengawal Penyakit Ganoderma bagi Kelapa Sawit

Racun kulat iaitu heksakonazol telah berjaya disisipkan ke dalam ruang zink/aluminium- hidroksida berlapis berganda (ZALDH) dengan menggunakan kaedah pertukaran ion. Oleh kerana interkalasi heksakonazol berlaku, jarak basal ZALDH mengembang daripada 8.7 Å bagi ZALDH kepada 29.5 Å bagi heksakonazol-terinterkalasi-ZALDH (HZALDH). Kajian transformasi fourier inframerah (FTIR) menunjukkan bahawa jalur penyerapan nanokomposit yang dihasilkan terdiri daripada kedua-dua ciri heksakonazol dan ZALDH yang selanjutnya mengesahkan terjadi interkalasi yang kemudiannya meningkatkan kestabilan terma bagi heksakonazol. Kandungan racun kulat dalam nanokomposit dianggarkan sebanyak 51.8%. Sistem penyampaian nano juga menunjukkan perencatan yang lebih baik terhadap pertumbuhan Ganoderma boninense bagi HZALDH berbanding heksakonazol bebas. Nilai EC50 untuk heksakonazol, ZALDH dan HZALDH didapati masing-masing ialah 0.05, 2.03 dan 0.03 ppm.

Penemuan kajian ini menunjukkan bahawa sistem heksakonazol yang dihasilkan dalam kerja ini lebih efektif bagi memerangi G. boninense berbanding heksakonazol bebas seperti yang ditunjukkan oleh nilai EC50 yang lebih rendah, masing-masing 0.03 berbanding dengan 0.05 ppm. Satu lagi racun kulat, iaitu dazomet juga diinterkalasikan ke dalam lapisan ZALDH melalui kaedah penukaran ion dan dilabelkan sebagai dazomet-interkalasi ZALDH (DZALDH). Kandungan dazomet didapati sebanyak 32% dan dengan itu meningkatkan jarak lapisan kepada 29.65 Å. Semua kajian pencirian yang lain menunjukkan bahawa dazomet diinterkalasikan ke dalam nanolapisan ZALDH. Kajian lanjut mengenai anak benih kelapa sawit telah menunjukkan bahawa kedua-dua rawatan HZALDH dan DZALDH menunjukkan kesan positif terhadap semua parameter yang diuji. Kebanyakan rawatan mempunyai ketinggian benih hampir sama dengan 50% daripada kawalan. Data lebar daun untuk DZALDH adalah 52.8 berbanding dengan 51.6 cm2 untuk kawalan. Berat kering yang dicapai oleh ZALDH, HZALDH dan DZALDH masing-masing adalah 2.05, 1.73 dan 1.99 g yang mana ia adalah lebih tinggi berbanding dengan racun kulat (HC) yang boleh didapati secara komersial berasaskan heksakonazol dan racun kulat komersial (DC) yang berasaskan dazomet dengan nilai yang masing-masing ialah 0.57 dan 0.69 g. Rawatan dengan HC mencapai nilai terendah dalam semua parameter, yang menunjukkan bahawa pertumbuhan anak benih di bawah rawatan ini sangat terbantut.

Keputusan yang diperoleh menunjukkan bahawa kedua-dua heksakonazol-terinterkalasi ZALDH (HZALDH) dan dazomet-interkalasi ZALDH (DZALDH) juga membantu pertumbuhan ketara biji kelapa sawit berbanding rakan dagangan mereka yang tersedia secara komersil. Oleh itu, pembangunan HZALDH dan DZALDH sebagai sistem racun kulat penyampaian nano mempunyai potensi yang besar untuk digunakan sebagai kimia pertanian generasi baharu yang lebih selamat dan mesra alam.

Rajah menunjukkan zon perencatan bagi kulat gonderma boninense pada kepekatan 0.05 ppm bagi sampel kawalan (I), ZALDH (II), heksakonazol bebas (III), dan heksakonazol-terinterkalasi-ZALDH, HZALDH (IV) selepas 7 hari

*Abstrak tesis (Master Sains) oleh Isshadiba Faikah binti Mustafa.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi:

Profesor Dr Mohd Zobir Hussein
Pengerusi