Ujian Gen Fluorometrik Untuk Penentuan Escherichia Coli O157:H7 Menggunakan Titik Kuantum Grafin Dan Titik Karbon Dengan Nanopartikel Emas Dan Perak | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» ARTIKEL » Ujian Gen Fluorometrik Untuk Penentuan Escherichia Coli O157:H7 Menggunakan Titik Kuantum Grafin dan Titik Karbon dengan Nanopartikel Emas Dan Perak

Escherichia coli (E. coli) O157:17 dianggap sebagai bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan penyakit serius kepada manusia. Kaedah pengesanan semasa adalah panjang dan tidak cekap kerana penyediaan sampel yang banyak dan prosuder ujian yang panjang. Oleh itu, terdapat keperluan untuk kesederhanaan kaedah yang mampu mengesan E. coli O157:17 pada kepekaan tinggi spesifik, kurang toksik dan tangkas. Ujian pelindap kejutan pendarfluor yang melibatkan titik kuantum grafin (GQDs) dan titik karbon (CDs) dengan nanopartikel emas (AuNPs) dan perak (AgNPs) unluk peoentuan E. coli O157:H7 telah diterokai GQDs dan CDs bertindak sebagai fluorofor sementara AuNPs clan AgNPs sebagai pelindapkejut.

Oligos sasaran pendek (20 bp) telah digunakan untuk menghasilkan jarak di antara fluorofor dan pelidapkejut berdekatan. Kemudian fluorofor dan pelindapkejut telah berinteraksi secara berdekatan untuk mencetuskan mekanisme pelidapkejutan pendarfluor diikuti ponghibridan bersama oligos sasaran. Kompleks segera kembali ke keadaan dasar dengan penyerapan cahaya tanpa pelepasan foton. Beberapa parameter penting seperti masa tindak balas dan panjang gelombang pelepasan maksimum telah dioptimumkan untuk meningkatkan kecekapan pelindapkejutan pendarfluor. Pada panjang gelombang pengujaan/pelepasan 400 nm/530 nm dan 340 nm/450 nm bagi GQDs dan CDs, masing-masing. Pelindapkejutan pendarfluor bersih GQDs dan CDs meningkat secam berkadaran dengan peringkatan kepekatan oligos sasaran. Hubuogan korelasi linear di antara pelindapkejutan pendarfluor GQDs/CDs dan kepekatan logaritma oligos sasaran dalam julat 0.1 nM hingga 150 nM (GQDs-AuNPs), 0.01 nM hingga 200 nM (CDs-AuNPs) dan 0.001 nM hingga 200 nM (CDs-AgNPs)(kecerunan = 42.74, R=0.991; keceiunan =675.6 R= 0.992: kecerunan = 217.6, R2 = 0.977) dan had pengesanan (LOD) 1.1 0± 0.58 nM, 1.00± 0.71 nM dan 1.01 ± 0.71 nM masing-masing. Kaedah yang dicadangkan telah digunakan untuk pengesahan kepilihan dan kespesifikan terhadap urutan oligonukleolida dan baka bakteria yang berbeza dengan keputusan yang memuaskan. Kebolehlaksanaan ujian juga disahkan dengan menilai amplikon (genfliC, 381 bp) DNA genomik yang diasingkan dari sampel makanan disuntik dengan E. coli O157:H7. Diperhatikan bahawa nilai-t yang dikira adalah kurang daripada nilai-t kritikal (t,abc <2.78) yang menunjukkan bahawa kaedah yang dibangunkan dan kaedah PCR masa nyata berada dalam persetujuan yang baik dan setanding.

*Abstrak tesis (Doktor Falsafah) oleh Suria binti Mohd Saad

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi:

Prof. Madya Dr Jaafar Abdullah, PhD
Chairman