Penyelidik ION2 Sertai Program Sains Sakura Di Universiti Kochi | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Penyelidik ION2 sertai Program Sains Sakura di Universiti Kochi

Penyelidik ION2 sertai Program Sains Sakura di Universiti Kochi

JEPUN, Mac 2023 - Prof. Madya Dr. Che Azurahanim Che Abdullah, Ketua Laboratori Sintesis dan Pencirian Bahan Nano (NSCL) dan pelajar-pelajar siswazahnya, Emmelie Laura Albert, Ashreen Norman, dan Dharshini Perumal, menyertai Program Sains Sakura di Universiti Kochi, Jepun, dari 6 hingga 13 Mac 2023.

Program itu termasuk aktiviti seperti pembedahan robotik dan kajian invivo, memberikan pendedahan langsung kepada teknologi perubatan termaju. Peserta yang mengambil bahagian mendapat pemahaman tentang kaedah pembedahan dan kajian tentang organisma hidup, menyumbang kepada perkembangan profesional mereka dalam bidang perubatan.

Selain itu, aktiviti kebudayaan seperti Majlis Teh dan Ikebana membolehkan para peserta menyelami adat dan tradisi Jepun. Majlis Teh menekankan kepentingan etika minum teh, manakala Ikebana mengajar seni gubahan bunga, menonjolkan kepentingan kesederhanaan dan ketepatan dalam kehidupan.

Sepanjang program berlangsung, para peserta berpeluang bertemu dan berinteraksi dengan penyelidik dari seluruh dunia termasuk dari Jepun. Pertukaran idea ini meluaskan perspektif mereka dan memupuk rasa perpaduan global.

"Kami amat bersyukur dengan peluang yang diberikan oleh Program Sains Sakura. Kami kembali dengan ilmu baharu, pengalaman berharga, dan kenangan terindah. Terima kasih yang tidak terhingga kepada penganjur," kata Dr Che Azurahanim.

Program Sains Sakura terus menjadi platform penting untuk pertumbuhan akademik dan budaya, memupuk minda pemimpin masa depan dalam pelbagai bidang.

Tarikh Input: 31/07/2023 | Kemaskini: 31/07/2023 | roslina_ar

SXEdDAr~