Bengkel Kerjasama UPM-Kyutech Mengenai Fabrikasi Dye-Sensitized Solar Cell (DSSC) | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Bengkel Kerjasama UPM-Kyutech mengenai Fabrikasi Dye-Sensitized Solar Cell (DSSC)

SERDANG, 18 November– Bengkel dua minggu mengenai fabrikasi Dye-Sensitized Solar Cell (DSSC), anjuran bersama Laboratori Peranti Nanoteknologi Fungsian (FNDL), ION2 UPM, dan Kyushu Institute of Technology (KYUTECH), Jepun, berakhir pada 17 November, 2023. Bengkel ini bertujuan untuk memupuk kerjasama dalam tenaga boleh diperbaharui dan memberikan pengalaman praktikal dalam teknologi sel solar untuk pelajar.

Lapan pelajar dari KYUTECH, Jepun, mengambil bahagian secara aktif dalam pelbagai modul yang direka untuk menyampaikan pengetahuan praktikal dalam fabrikasi DSSC. Modul-modul ini merangkumi aspek komprehensif fabrikasi DSSC, memastikan pengalaman pembelajaran yang menyeluruh.

Bengkel ini merangkumi sesi pengenalan, perbincangan keselamatan, dan modul amali, mendalami sintesis pes titanium dioksida (TiO2), salutan elektrod, dan penyediaan pewarna. Bahagian terakhir memberi tumpuan kepada penyelesaian pewarna N719, diakhiri dengan pembentangan pelajar yang mempamerkan kemahiran fabrikasi DSSC mereka.

Profesor Ts. Dr. Suhaidi Shafie, yang mengetuai bengkel itu, menyatakan keyakinan tentang kesan program mobiliti kolaboratif. “Inisiatif ini mewujudkan peluang berharga kepada pelajar dan pendidik untuk mendalami bidang ilmu baharu. Kami menjangkakan kemahiran yang diperoleh dalam bengkel ini akan menyumbang dengan ketara dalam memajukan teknologi tenaga boleh diperbaharui”, katanya.

Sijil penyertaan dianugerahkan kepada semua pelajar dan pengajar bagi mengiktiraf komitmen dan kejayaan mereka menamatkan bengkel. Usaha kerjasama sedemikian bukan sahaja meningkatkan perjalanan pendidikan pelajar tetapi juga meluaskan landskap pengetahuan untuk UPM dan KYUTECH.

Program ini diakhiri dengan lawatan, membolehkan para peserta menghayati persekitaran UPM dan memupuk pertukaran budaya. Kejayaan bengkel kerjasama ini menekankan kepentingan perkongsian antarabangsa dalam memajukan penyelidikan dan pendidikan untuk kebaikan generasi akan datang dan komuniti global.

Mohd Ali Mat Nong
Pegawai Penyelidik, FNDL, ION2