Delegasi Universiti Chulalongkorn Mengeratkan Hubungan Dengan ION2 | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Delegasi Universiti Chulalongkorn Mengeratkan Hubungan dengan ION2

Delegasi Universiti Chulalongkorn Mengeratkan Hubungan dengan ION2

SERDANG, 23 Oktober 2023 - ION2 menerima kunjungan kehormat dari Universiti Chulalongkorn di Thailand, diketuai oleh YBhg Prof. Dr. Chawalit Ngamcharussrivichai. Kehangatan sambutan oleh YBhg Prof. Dr. Mohamad Nizar Hamidon, pengarah ION2, menyerlahkan kepentingan lawatan sehari ini.

Objektif utama lawatan ini adalah untuk mengukuhkan hubungan sedia ada antara Prof. Chawalit dan penyelidik di ION2. Lawatan ini meletakkan asas untuk kerjasama penyelidikan dan perbincangan mengenai Memorandum Persefahaman (MoU) antara ION2 dan Universiti Chulalongkorn. Perbincangan merangkumi pelbagai inisiatif bersama, termasuk program pertukaran pelajar dan acara kerjasama seperti webinar, persidangan dan bengkel.

Semasa lawatannya, Prof. Chawalit berpeluang meneroka makmal-makmal di ION2. Lawatan itu termasuk lawatan ke beberapa kemudahan utama, termasuk Makmal Pemprosesan dan Teknologi Bahan Nano (NPTL), Makmal Peranti Fungsian Nanoteknologi Fungsian (FNDL), Makmal Sintesis dan Pencirian Bahan Nano (NSCL), dan Makmal Pencirian I dan II. Pengalaman langsung ini memberikan Prof. Chawalit pandangan berharga tentang keupayaan dan infrastruktur penyelidikan termaju ION2.

Kunjungan hormat itu dihadiri bukan sahaja oleh delegasi dari Universiti Chulalongkorn tetapi juga semua ketua laboratori dan pegawai penyelidik ION2, menekankan kepentingan interaksi ini.

Lawatan ini menandakan satu langkah penting dalam mengukuhkan kerjasama akademik dan penyelidikan antara ION2 dan Universiti Chulalongkorn. Memorandum persefahaman yang akan datang dan aktiviti bersama yang dicadangkan menjanjikan untuk meningkatkan pertukaran pengetahuan dan kemajuan saintifik selanjutnya. Kami akan terus mengikuti perkembangan perkongsian ini dan menantikan usaha yang membuahkan hasil daripadanya.

Dilaporkan oleh,
Dr Siti Zulaika Razali