ION2 Mengalu-alukan Delegasi UniSZA Untuk Gambaran Pengurusan Makmal | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Mengalu-alukan Delegasi UniSZA untuk Gambaran Pengurusan Makmal

ION2 Mengalu-alukan Delegasi UniSZA untuk Gambaran Pengurusan Makmal

SERDANG, 13 Februari 2023 - Delegasi Fakulti Reka Bentuk dan Teknologi Inovatif (FRIT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Terengganu berkunjung ke Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) di Universiti Putra Malaysia (UPM) baru-baru ini. Rombongan yang terdiri daripada tujuh orang wakil diketuai oleh Ts. Dr. Ruwaidy bin Mat Rasul, Timbalan Dekan Penyelidikan dan Pembangunan di UniSZA, tiba di ION2 untuk mendapatkan gambaran tentang pengurusan makmal.

Tujuan lawatan mereka adalah untuk mengetahui tentang sistem pengurusan makmal di Makmal Pencirian ION2, dengan tujuan menjadikan Makmal Pencirian Bahan (MCL FRIT) sebagai makmal penyelidikan bertauliah MS ISO/IEC 17025.

Program ini bermula pada jam 9:30 pagi, dengan sambutan mesra daripada Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon, Pengarah ION2. Wakil UniSZA kemudiannya menyampaikan ucapan pengenalan. Taklimat mengenai Makmal Akreditasi ION2 (Makmal Pencirian) pula disampaikan oleh Puan Sarinawani Abdul Ghani, Pengurus Kualiti di ION2,  memberikan idea berharga tentang pengurusan makmal dan jaminan kualiti.

Lawatan ini juga merangkumi sesi soal jawab, lawatan makmal, dan penerangan teknikal oleh En Md Ali Rani. Hari tersebut diserikan dengan sesi bergambar dan pertukaran cenderahati sebagai tanda lawatan bermaklumat dan kolaboratif.

Sesi perkongsian ilmu antara institusi ini memainkan peranan penting dalam mengukuhkan keupayaan penyelidikan dan meningkatkan standard makmal dalam komuniti akademik dan penyelidikan, sejajar dengan usaha mencapai kecemerlangan dalam penyelidikan dan analisis saintifik. Pasukan di ION2 dan UniSZA dijangka mendapat manfaat daripada pertukaran kepakaran dalam pengurusan makmal ini.

Roslina Abdul Rashid,
Pegawai Sains, ION2