ION2 Terbitkan Modul Nanosains Dan Nanoteknologi Untuk Guru Sekolah | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Terbitkan Modul Nanosains dan Nanoteknologi untuk Guru Sekolah

ION2 Terbitkan Modul Nanosains dan Nanoteknologi untuk Guru Sekolah

SERDANG, 8 September — Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah memperkenalkan modul nanosains dan nanoteknologi perintis yang disesuaikan khusus untuk guru sekolah menengah, terutama kepada mereka yang mengajar subjek kimia.

Matlamat utama inisiatif ini adalah untuk membantu merapatkan jurang pengetahuan dalam kalangan guru dan membolehkan mereka menyampaikan konsep nanoteknologi yang kompleks kepada pelajar mereka dengan berkesan. Usaha ini bertujuan bukan sahaja untuk mencetuskan minat dalam bidang nanosains tetapi juga menggalakkan rasa ingin tahu merentasi pelbagai disiplin saintifik.

Program inovatif, yang direka untuk memperkasakan guru, akan menawarkan bimbingan melalui sesi perkongsian pengetahuan dan demonstrasi menggunakan peralatan berteknologi tinggi oleh penyelidik berpengalaman dalam kajian bahan nano.

Pelancaran modul perintis ini merupakan usaha penting dalam Program Pemindahan Pengetahuan Nanosains dan Nanoteknologi untuk Guru Sekolah Menengah. Inisiatif ini telah mendapat sokongan padu daripada Pusat Nanoteknologi Kebangsaan (NNC), Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), yang berkongsi visi yang sama untuk meluaskan kesedaran dan menyebarkan perkembangan terkini dalam bidang nanosains dan nanoteknologi, terutamanya dalam kalangan pendidik.

YBhg. Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon, Pengarah ION2, berkongsi   bahawa permulaan modul ini adalah hasil sumbang saran dalam kalangan kakitangan ION2. Misi mereka adalah untuk mencipta program yang akan memenuhi keperluan masyarakat sambil memanfaatkan kepakaran dan sumber yang ada. Program ini akan dimulakan di Daerah Hulu Langat.

"Alhamdulillah, melalui usaha bersama dan sumbangan NNC, modul ini telah dilancarkan secara rasmi hari ini oleh YBhg. Datuk Ts. Dr. Mohd Nor Azman bin Hassan, Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Teknologi), MOSTI. Aspirasi kami adalah untuk modul ini berkembang menjadi sumber dinamik yang memupuk pengetahuan nanoteknologi dalam kalangan pendidik dan pelajar." tambahnya lagi.

Dilaporkan oleh,
Roslina Abdul Rashid