ISAMN2023: Perhimpunan Untuk Pakar Nanoteknologi | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » iSAMN2023: Perhimpunan untuk Pakar Nanoteknologi

iSAMN2023: Perhimpunan untuk Pakar Nanoteknologi

SERDANG, 12 September - Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) Universiti Putra Malaysia (UPM) kembali mengadakan Simposium Antarabangsa Bahan Termaju dan Nanoteknologi (iSAMN2023) edisi ketujuh yang mengumpulkan pakar dan penyelidik dalam bidang nanosains dan nanoteknologi. iSAMN2023 menggunakan format hibrid tahun ini, sekali gus menghidupkan semula kerancakan interaksi bersemuka selepas tiga tahun perhimpunan secara maya.

Berlangsung secara fizikal di Bangunan Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) di UPM, iSAMN2023 turut menawarkan peluang penyertaan secara dalam talian, memastikan penglibatan khalayak global dan menampung keperluan pelbagai pihak berkepentingan yang sentiasa berubah.

Tema untuk tahun ini, "Nanoteknologi ke Arah Masa Depan Hijau dan Mampan," menekankan peranan penting nanoteknologi dalam membentuk dunia kita. Era nanoteknologi telah mencetuskan rasa ingin tahu saintifik yang mendalam, membongkar pandangan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan penemuan terobosan.

Prof. Madya Dr. ChM. Jaafar Abdullah, Pengerusi iSAMN2023, menekankan bahawa simposium ini berfungsi sebagai platform bagi para sarjana dalam bidang nanosains dan nanoteknologi untuk bersidang, bertukar perspektif, menyebarkan penyelidikan revolusioner, dan memupuk idea-idea inovatif yang berpotensi untuk membentuk masa depan kita.

"Sambil melibatkan diri dalam perbincangan, kami menggalakkan semua peserta untuk melibatkan diri secara aktif, bekerjasama, dan mewujudkan rangkaian dengan rakan penyelidikan yang lain. Hubungan yang terjalin semasa acara ini boleh menjadi asas kepada kerjasama berterusan yang melangkaui sempadan geografi dan disiplin," tambahnya.

iSAMN2023 yang dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Pusat Strategi dan Perhubungan Korporat (PSPK) UPM, Prof. Madya Dr. Dahlia Zawawi menjemput barisan penceramah ucaptama, mewakili institusi tempatan dan antarabangsa:

• Prof. Madya Dr Ruslinda A. Rahim, Pengarah Pusat Nanoteknologi Kebangsaan (NNC).
  • Madya Dr. Shyam S. Pandey, Kyushu Institute of Technology, Jepun.
  • Madya Dr. Mehmet Zahmakiran, Universiti Bartin.
  • Dr. Eda Yuhana Ariffin, Biogenes Technologies Sdn Bhd, Malaysia.

Penyertaan daripada pelbagai institusi antarabangsa termasuk dari Emiriah Arab Bersatu (UAE), China dan Nigeria serta beberapa institusi tempatan yang dihormati seperti USM, UKM, UTM, UPNM, UMS, UMT, UiTM, MARDI dan Agensi Nuklear Malaysia menandakan pencapaian penting bagi iSAMN2023.

Simposium ini merupakan pencapaian yang patut diberi perhatian dalam usaha kolektif kami untuk memajukan pengetahuan, memupuk inovasi, dan menyumbang kepada masa depan nanosains dan nanoteknologi.

Roslina Abdul Rashid
Pegawai Sains, ION2