Lawatan Penanda Aras UTHM Ke Makmal Metrologi Jisim, ION2 | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Lawatan penanda aras UTHM ke Makmal Metrologi Jisim, ION2

Lawatan penanda aras UTHM ke Makmal Metrologi Jisim, ION2

SERDANG, Oktober 2023 - ION2 menerima lawatan penanda aras daripada delegasi yang mewakili Pusat Pengujian dan Perundingan NDT (CENDTec), Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), diketuai oleh Ir Dr. Eliza M. Yusup. Tujuan lawatan ini adalah untuk mendapatkan pemahaman menyeluruh tentang penubuhan dan selok-belok operasi makmal penentukuran jisim.

Lawatan dimulakan dengan taklimat yang disampaikan oleh Pn. Sarinawani Abdul Ghani, Pengurus Kualiti di ION2. Dalam sesi penerangan ini, delegasi diperkenalkan kepada sistem ISO/IEC 17025 ION2 dan berkongsi sejarah makmal ION2. Perjalanan makmal dari penubuhannya hingga status terkini sebagai kemudahan yang diberi akreditasi adalah naratif yang memberi inspirasi tentang dedikasi, penambahbaikan berterusan, dan komitmen terhadap kecemerlangan.

Selain itu, Pn. Sarinawani menekankan peranan penting sistem ini dalam memastikan kualiti dan kecekapan perkhidmatan makmal. Beliau menjelaskan tentang piawaian, prosedur, dan dokumentasi yang diperlukan untuk memenuhi keperluan sistem MS ISO/IEC 17025. Ini memberikan pandangan berharga kepada delegasi UTHM mengenai komitmen jangka panjang yang diperlukan untuk penubuhan dan pengekalan makmal akreditasi.

Seterusnya, delegasi berpeluang untuk melawat Makmal Metrologi Jisim di ION2. Pengalaman ini membolehkan mereka menyaksikan operasi makmal dengan lebih dekat, termasuk kalibrasi standard jisim dan dedikasi kakitangan makmal.

Lawatan penanda aras ke ION2 meninggalkan kesan mendalam pada delegasi UTHM. Ia bukan sahaja meluaskan pengetahuan mereka tetapi juga mencetuskan aspirasi UTHM untuk menubuhkan makmal penentukuran mereka sendiri. Kebijaksanaan, amalan terbaik, piawaian industri, dan pandangan mengenai sistem 17025 yang dikongsi semasa lawatan ini dijangka akan menyediakan asas yang kukuh dalam usaha UTHM dalam membangunkan makmal yang mendapat akreditasi.

Dilaporkan oleh;
Sarinawani Abdul Ghani