Penyelidik ION2 Mewakili ION2 Dalam Program Maya CommTECH Nusantara | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Penyelidik ION2 Mewakili ION2 dalam Program Maya CommTECH Nusantara

Penyelidik ION2 Mewakili ION2 dalam Program Maya CommTECH Nusantara

Indonesia, Julai 2023 – Dr. Mohd Hafizuddin Ab Ghani, Penyelaras Program Mobiliti ION2 dan Pegawai Penyelidik Laboratori Sintesis dan Pencirian Bahan Nano (NSCL), mewakili Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) dalam Program Maya CommTECH Nusantara ke-23 dari ke-3 hingga 14 Julai 2023.

Dianjurkan oleh Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) Global Engagement di Surabaya, Indonesia, program itu menarik 40 peserta antarabangsa dari Malaysia, Singapura, China, Filipina, Taiwan, Bangladesh, dan Greece.

Berfokus pada seni dan budaya, program ini menawarkan aktiviti seperti muzik dan tarian tradisional, membuat batik, dan menerokai Kampung Surabaya. Peserta terlibat dalam pelbagai slot bertemakan budaya, termasuk Edisi Surabaya, Bali, Sulawesi dan Kalimantan, masing-masing menonjolkan budaya unik rantau ini. Daripada mempelajari lukisan batik hinggalah menikmati gerak tari Bali secara maya, program ini menawarkan pengalaman kebudayaan yang menyeluruh.

"Ini adalah penyertaan pertama saya dalam program kebudayaan antarabangsa. Inisiatif sebegini memberi peluang berharga kepada peserta untuk menyelami pelbagai budaya dan memupuk kerjasama antarabangsa. Kita juga harus mempertimbangkan untuk menganjurkan program seumpama ini untuk mempamerkan warisan budaya kita sendiri yang kaya," kata Dr. Hafizuddin.

Dr. Hafizuddin menamatkan program itu dengan jayanya walaupun berdepan cabaran perbezaan masa dan bekerja melebihi waktu pejabat; berakhir pada pukul 10 malam waktu Malaysia. Usahanya yang luar biasa mendapat ganjaran apabila dia memenangi Anugerah Video Terbaik untuk penyertaannya dalam poster dan video dengan motif budaya.

Program Maya CommTECH Nusantara terus memupuk pertukaran budaya dan kerjasama antarabangsa, meningkatkan lagi reputasi ITS Surabaya sebagai universiti teknologi terkemuka dengan pendekatan proaktif terhadap pembangunan komuniti dan penglibatan global.

Dilaporkan oleh;

Ts. Dr. Mohd Hafizuddin Ab Ghani