Program Borak Tepi: Keusahawanan Dan Kerjaya | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Program Borak Tepi: Keusahawanan dan Kerjaya

Program Borak Tepi: Keusahawanan dan Kerjaya

SERDANG, Februari 2024 – Satu Program Borak Tepi: Keusahawanan dan Kerjaya berjaya dianjurkan oleh Pusat Pembangunan Keusahawanan dan Kebolehpasaran Graduan (CEM), UPM dengan kerjasama Kelab Siswazah, Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2), UPM pada 27 Februari 2024. Program Borak Tepi yang diadakan pada kali ini telah dipengerusikan oleh saudari  Rathi Devi Nair Gunasegavan sebagai moderator merangkap Exco Keusahawanan dan Penjanaan Kelab Siswazah ION2. Manakala tetamu jemputan adalah Prof. Madya Dr. Mass Hareeza Ali, Pengarah CEM. Sesi perkongsian yang berlangsung selama hampir 2 jam itu merupakan platform yang amat membantu dalam membuka minda peserta yang hadir terutamanya dalam bidang kerjaya yang berkaitan keusahawanan.

Sesi Borak Tepi bertemkan Keusahawanan dan Kerjaya bertujuan untuk pendedahan kepada pelajar dan juga staf berkenaan dengan peluang dan ruang yang boleh diteroka dalam bidang perniagaan. Selain itu, Dr Mass Hareeza turut berkongsikan maklumat berkaitan kejayaan yang diperoleh oleh para graduan yang telah berjaya dalam bidang perniagaan yang diceburi. Perkongsian ilmu keusahawanan dan juga langkah-langkah yang boleh diambil oleh peserta yang hadir khususnya dalam bidang keusahawana telah membuka paradigma baharu dalam memilih kerjaya. Di samping itu, program ini juga membuka ruang dan potensi kerjasama antara CEM dan juga pelajar yang berminat untuk meneroka bidang perniagaan.

Pihak penganjur mengharapkan program sebegini dapat menyemai minat keusahawanan khususnya dalam kalangan pelajar, untuk mengambil peluang menceburi bidang perniagaan samada secara sepenuh masa mahupun separuh masa seiring dengan perkembangan Teknologi Kecerdasan Buatan (AI). Perkembangan teknologi ini amat membantu memudahkan peniaga meningkatkan perusahaan mereka.

Tarikh Input: 29/02/2024 | Kemaskini: 29/02/2024 | roslina_ar

SXEbQAP~