Program NanoDidik Di ION2 Memperkasa Guru Kimia | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Program NanoDidik di ION2 Memperkasa Guru Kimia

Program NanoDidik di ION2 Memperkasa Guru Kimia

SERDANG, 17 November 2023 – Program NanoDidik, inisiatif pemindahan ilmu yang disesuaikan untuk guru kimia sekolah menengah, berlangsung selama dua hari di Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) dengan kerjasama Pusat Nanoteknologi Kebangsaan Malaysia (NNC). Program yang dirasmikan oleh YBhg. Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon, Pengarah ION2, bertujuan untuk meningkatkan pemahaman guru tentang nanosains dan nanoteknologi.

Program rintis ini menghimpunkan 21 orang guru kimia sekolah menengah dari Zon Hulu Langat dan Serdang.

Dimulakan dengan sesi berinformasi yang diketuai oleh tiga penyelidik ION2 yang dihormati, Prof. Madya Ir. Dr. Siti Hajar Othman, Prof. Madya ChM. Dr. Jaafar Abdullah, dan Dr. Ismayadi Ismail, berkongsi prinsip asas bidang saintifik ini.

Para peserta terlibat dalam lawatan makmal interaktif, menyaksikan demonstrasi secara langsung mengenai penghasilan dan pencirian bahan nano. Mereka mendapat pendedahan praktikal kepada pelbagai kaedah penghasilan bahan nano dan teknik pencirian, menggunakan peralatan berteknologi tinggi, termasuk FESEM, spektroskopi Raman, XRD dan nanosizer.

Maklum balas daripada para pendidik adalah sangat positif. "Kami bersyukur dengan program NanoDidik. Pemindahan ilmu ini banyak memberi manfaat kepada guru kimia, meningkatkan keyakinan kami untuk menyampaikan ilmu ini kepada pelajar kami," kata Maznita Mastar, salah seorang peserta.

Pujian diberikan kepada semua guru yang mengambil bahagian atas komitmen berdedikasi mereka untuk memperkayakan pengetahuan mereka di ION2, menggariskan kesungguhan mereka untuk menyebarkan kepakaran baharu ini di kalangan pelajar mereka.

Program NanoDidik menonjolkan nilai kerja berpasukan dalam pendidikan, menekankan keperluan untuk latihan khusus untuk guru kimia dan penambahbaikan dalam pengajaran kimia sekolah menengah.

Roslina Abdul Rashid
Pegawai Sains, ION2, UPM