Seminar Syarahan Tamu Antarabangsa ION2 Siri IX | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Seminar Syarahan Tamu Antarabangsa ION2 Siri IX

Seminar Syarahan Tamu Antarabangsa ION2 Siri IX

SERDANG, 10 Januari 2023 - Seminar Syarahan Tamu Antarabangsa ION2 Siri IX bertajuk "Filem Nipis dan Nanoteknologi: Membentuk Masa Depan" telah berlangsung dengan jayanya di Dewan Seminar, Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2), Universiti Putra Malaysia. Program ini dianjurkan oleh Makmal Sintesis Bahan & Pencirian Bahan Nano (NSCL), ION2. Program ini telah diketuai oleh Prof Prof Dr Che Azurahanim binti Che Abdullah selaku ketua program dan Moderator sesi. Penceramah jemputan ialah Dr. Tahta Amrillah, dari Fakulti Teknologi Lanjutan dan Pelbagai Disiplin, Universiti Airlangga, Indonesia.

Filem nipis dan nanoteknologi memacu inovasi dan mencipta peluang baharu dalam pelbagai bidang, daripada elektronik dan tenaga kepada penjagaan kesihatan dan pembuatan. Memandangkan teknologi ini terus berkembang, ianya memainkan peranan yang semakin penting dalam membentuk masa depan.

Tujuan seminar mengenai filem nipis dan nanoteknologi pada kali ini adalah untuk mendidik peserta tentang keadaan semasa teknologi berkaitan, aplikasinya dalam pelbagai bidang, dan potensinya untuk pembangunan masa depan. Seminar ini juga membincangkan cabaran dan peluang yang berkaitan dengan filem nipis dan nanoteknologi dan meneroka cara untuk memajukan lagi teknologi ini untuk faedah masyarakat.

Program seminar itu juga menyediakan platform untuk penceramah berkongsi penyelidikannya berkaitan pencirian bahan nano. Tujuan perbincangan kali ini adalah untuk meningkatkan pemahaman tentang sifat bahan nano dan bagaimana ia boleh dioptimumkan untuk pelbagai aplikasi. Peserta yang hadir dapat mengetahui tentang penemuan dan teknik penyelidikan terkini dalam bidang ini dan boleh bertanyakan pandangan dan pendapat pakar dalam bidang tersebut secara langsung. Selain itu, seminar ini dapat membantu para peserta memahami dengan lebih mendalam berkaitan pembangunan dan aplikasi nanoteknologi dalam pelbagai bidang pada masa hadapan.

Penceramah merumuskan, filem nipis dan nanoteknologi memainkan peranan yang semakin penting dalam membentuk masa depan. Kedua-duanya merevolusikan pelbagai bidang, termasuk elektronik, tenaga, bioperubatan, pemantauan alam sekitar dan pembuatan. Teknologi ini membolehkan pembangunan peranti elektronik yang lebih kecil, lebih berkuasa dan lebih cekap, serta sumber tenaga baharu dan bateri yang lebih baik. Ia juga digunakan dalam aplikasi bioperubatan untuk merawat sel-sel kanser, dan menjana semula tisu. Selain itu, filem nipis dan nanoteknologi memacu inovasi dalam pemantauan alam sekitar dan proses pembuatan. Memandangkan teknologi ini terus berkembang, mereka berkemungkinan mencipta peluang baharu dan mengubah pelbagai industri untuk faedah masyarakat.

Dr. Mohd Hafizuddin Ab Ghani
Pegawai Penyelidik, NSCL