Siri Seminar Dalam Talian FDL | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Siri Seminar dalam Talian FDL

Siri Seminar dalam Talian FDL

Laboratori Peranti Fungsian (FDL), Institut Teknologi Maju (ITMA) telah menganjurkan satu siri seminar dalam talian dari 8 hingga 14 Mei 2020. Siri seminar tersebut adalah sebahagian daripada aktiviti ITMA semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Lebih daripada 40 peserta telah mendaftar dan menyertai seminar dalam talian dari dalam dan luar Malaysia.

Ceramah pertama disampaikan oleh Ketua FDL, Prof. Madya Dr. Suhaidi Shafie, yang berjudul " Efficiency enhancement in dye sensitized solar cell". Sesi pertama ceramah diadakan pada 8 Mei 2020 jam 10.00 pagi, sementara bahagian kedua ceramah dilanjutkan pada 13 Mei 2020 jam 11.00 pagi. Ceramah ini merangkumi prinsip asas sel suria, dan kemajuan penyelidikan mengenai sel suria ‘dye sensitized’.

Ceramah kedua siri ini bertajuk " Possible Diagnostic Methods for COVID-19: Review on the Commercial, Emerging and Previously Developed Detection Techniques of Similar Viruses" yang disampaikan oleh Prof. Dr. Nor Azah Yusof, yang diadakan pada 13 Mei 2020 jam 10.00 pagi. Ceramah ini berdasarkan kajian literatur yang dilakukan oleh Prof. Azah semasa PKP, yang kemudian dioleh menjadi ceramah untuk menyedarkan peserta mengenai teknik yang digunakan oleh penyelidik untuk mengesan virus COVID-19.

Ceramah ketiga dan terakhir disampaikan oleh Dr. Amir Reza Sadrolhosseini, FDL Research Fellow, dengan ceramah bertajuk " Plasmonic and surface plasmon resonance" yang diadakan pada 14 Mei 2020 jam 10.00 pagi. Ceramah ini memfokuskan pada asas resonans plasmon permukaan dan aplikasinya dalam sains asas dan kejuruteraan gunaan.

Tarikh Input: 21/09/2020 | Kemaskini: 21/09/2020 | nursyahirah

SXEdJAI~