Webinar ION2 Meneroka Pelbagai Aplikasi Mikroskopi Confocal Raman | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Webinar ION2 Meneroka Pelbagai Aplikasi Mikroskopi Confocal Raman

Webinar ION2 Meneroka Pelbagai Aplikasi Mikroskopi Confocal Raman

SERDANG, 3 November 2023 - Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengadakan webinar dengan kerjasama Oxford Instrument-Witec dan Aseptec Sdn Bhd. baru-baru ini. Webinar yang bertajuk " Pendedahan Lebih Banyak dengan Mikroskopi Raman Konfokal: Dari Bahan 2D, Polimer, dan Semikonduktor ke Sel Hidup," dilaksanakan melalui platform GoToWebinar. Ia menarik kira-kira 40 peserta dari Malaysia dan luar negara, termasuk pelbagai universiti dan institusi.

Shawn Lee, Pengurus Aplikasi di Oxford Instrument-Witec, berperanan sebagai penceramah, berkongsi kepakarannya mengenai perkara ini. Nurnazeera Zulkefli, Pegawai Sains juga merupakan pengendali peralatan Raman di ION2, berperanan sebagai moderator sesi.

Webinar percuma ini mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai aplikasi Mikroskopi Raman Konfokal, menawarkan cerapan tentang penggunaannya dalam pelbagai bidang, termasuk analisis bahan 2D, polimer, semikonduktor dan sel hidup. Segmen soal jawab mendapat sambutan hangat, dengan para peserta terlibat secara aktif dengan topik tersebut dan meminta penjelasan pelbagai soalan.

Acara ini bertujuan untuk merangsang minat dan mempromosikan pemahaman yang lebih luas mengenai Mikroskopi Raman dalam kalangan peserta. Diharapkan inisiatif ini akan mencipta semangat baharu terhadap teknologi, seterusnya menyumbang kepada perkembangan dalam penyelidikan dan analisis saintifik yang berkaitan.

Webinar seperti ini memainkan peranan penting dalam perkongsian pengetahuan dan memupuk penglibatan dalam kalangan profesional, dan ION2 kekal berdedikasi untuk memajukan sempadan nanosains dan teknologi melalui inisiatif sedemikian.

Roslina Abdul Rashid
Pegawai Sains, ION2