Webinar Teknologi Bahan Nano | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Webinar Teknologi Bahan Nano

Webinar Teknologi Bahan Nano

SERDANG, 22 Februari- Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan Nano (NPTL) telah menganjurkan satu seminar yang bertajuk Nanomaterials Technology. Seminar ini diadakan secara atas talian menggunakan platform Google Meet.

Seminar 2 jam itu menampilkan dua penceramah yang berpengalaman dalam bidang nanoteknologi. Penceramah pertama, seorang penyelidik dari Institut Teknologi Kyushu, Prof. Madya Dr. Toshiki Tsubota telah menyampaikan syarahannya yang bertajuk ‘Applications of activated carbon derived from bamboo’. Kajian beliau adalah insiprasi dari lambakan buluh di Jepun. Perkongsian beliau tertumpu kepada proses optimum menukarkan buluh tersebut kepada karbon teraktif, bahan yang mempunyai nilai komersil serta sifat-sifat karbon teraktif tersebut.

Penceramah kedua adalah penyelidik bersekutu NPTL yang juga merangkap Ketua Program Nanoteknologi, NPTL, Prof. Madya Dr. Norkhairunnisa Mazlan. Beliau berkongsi tentang bahan perencat kebakaran dari komposit nano polimer. Tajuk perkongsian beliau adalah ‘Overview of the fire and thermal performance of polymer nanocomposite’.

Seramai 52 peserta telah menyertai seminar atas talian ini dan mereka berharap agar ada lagi program seumpama ini di masa hadapan.

Disediakan oleh,

Dr. Siti Zulaika Razali