Webinar Teknologi Bahan Nano Oleh NPTL | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Webinar Teknologi Bahan Nano oleh NPTL

Webinar Teknologi Bahan Nano oleh NPTL

SERDANG, 29 Februari- Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan Nano (NPTL) menganjurkan Webinar Teknologi Bahan Nano. Seminar ini telah diadakan secara dalam talian menggunakan platform Google Meet sejak 2020. Menyedari cabaran yang ditimbulkan oleh pandemik COVID-19, NPTL telah menukarkan format seminar bersemuka kepada format atas talian untuk membolehkan kesinambungan wacana akademik dan penyebaran pengetahuan walaupun menghadapi kekangan penjarakan fizikal.

Seminar selama 2 jam itu menampilkan dua penyelidik berpengalaman dalam bidang nanoteknologi. Penceramah pertama ialah penyelidik dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Dr Mohd Nor Faiz Norrahim, yang menyampaikan syarahannya bertajuk 'Nanocellulose: The Next Super Versatile Material for The Military'. Wacana oleh Dr. Norrahim bukan sahaja meneroka aplikasi nanoselulosa dalam konteks ketenteraan tetapi juga menyelidiki potensi peranannya dalam meningkatkan strategi pertahanan terhadap ancaman kimia dan biologi, sekali gus menerangi aspek kritikal keselamatan negara.

Penceramah kedua ialah penyelidik dari James Crook University, Dr. Elsa Antunes, yang menyampaikan syarahannya bertajuk 'Nanomaterials for biomedical applications'. Beliau berkongsi tentang usaha penyelidikan dan pembangunan terkini yang bertujuan untuk meneroka teknik fabrikasi untuk aplikasi bioperubatan, seperti implan dan kejuruteraan tisu tulang, menawarkan gambaran sekilas tentang strategi inovatif yang memacu kemajuan dalam bidang teknologi penjagaan kesihatan.

Seramai 33 orang telah menyertai webinar ini. Kedua topik yang dibentangkan menarik minat peserta sama rata.

Disediakan oleh,
Dr. Siti Zulaika Razali