Bengkel Elektrospinning Di ION2: Memajukan Pengetahuan Dalam Nanoteknologi | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Bengkel Elektrospinning di ION2: Memajukan Pengetahuan dalam Nanoteknologi

Bengkel Elektrospinning di ION2: Memajukan Pengetahuan dalam Nanoteknologi

SERDANG, 20 September - Laboratori Teknologi Pemprosesan Bahan Nano (NPTL), Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2), Universiti Putra Malaysia (UPM), dengan kerjasama Progene Link Sdn. Bhd., berjaya menganjurkan bengkel bertajuk "Electrospinning: Theory and Hands-On." Diadakan di Seminar Dewan dan Makmal Pemprosesan dan Teknologi Bahan Nano, ION2, bengkel setengah hari itu mempunyai dua objektif utama: untuk menyediakan peserta dengan pemahaman yang komprehensif tentang teori serta pengalaman mengendalikan elektrospinning dan berfungsi sebagai platform untuk aplikasi praktikal.

Acara dimulakan dengan pembentangan oleh Cik Ang Tse Huey, Jurutera Produk di Progene Link Sdn. Bhd., yang berkongsi pandangan tentang "Elektrospinning: Asas dan Teknik." Selepas sesi teori, bengkel ini beralih kepada segmen praktikal dan demonstrasi, membolehkan para peserta menggunakan pengetahuan baharu mereka menggunakan mesin Electrospinning: Basic Series.

Sekumpulan peserta yang pelbagai, terdiri daripada sembilan peserta dari dalam dan luar UPM, telah menyerikan bengkel tersebut. Selain itu, wakil dari pelbagai industri dan pelajar NPTL turut hadir. Pihak penganjur menaruh harapan tinggi bahawa bengkel ini akan memainkan peranan penting dalam menyebarkan pengetahuan berharga mengenai elektrospinning, khususnya dalam bidang nanosains dan nanoteknologi.

Bengkel yang berlangsung dengan jayanya itu bukan sahaja memperdalam pemahaman peserta tentang elektrospinning tetapi juga menyediakan landasan untuk aplikasi praktikal, memupuk budaya pembelajaran praktikal dan perkongsian pengetahuan dalam komuniti nanoteknologi.

Juraina Md Yusof
Pegawai Penyelidik, NPTL