Bengkel Rangka Kerja Logam-Organik Malaysia Ke-5 Mendapat Sambutan Hangat | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Bengkel Rangka Kerja Logam-Organik Malaysia Ke-5 Mendapat Sambutan Hangat

Bengkel Rangka Kerja Logam-Organik Malaysia Ke-5 Mendapat Sambutan Hangat

SERDANG, 18 April - Bengkel Kerangka Logam-Organik Malaysia ke-5 berakhir dengan kejayaan gemilang, mengumpulkan 15 penyelidik dan pelajar selama tiga hari yang memperkayakan dengan sesi pakar, perbincangan yang menarik, dan peluang rangkaian yang berharga. Dianjurkan oleh Makmal 'Foundry of Reticular Materials for Sustainability' (FORMS), Institut Nanosains & Nanoteknologi (ION2), dan Fakulti Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), bekerjasama dengan ANALIS dan MASS, bengkel tersebut berlangsung dari 16 hingga 18 April 2024, di Institut Nanosains dan Nanoteknologi, UPM.

Program bermula dengan ucapan perasmian oleh Prof. Ir. Ts. Dr. Suraya Abdul Rashid, Pengarah ION2, menandakan permulaan prosiding bengkel.

Pakar-pakar ternama dalam bidang kerangka logam-organik (MOFs) menyelami asas MOFs, merangkumi teknik sintesis, kaedah pencirian, dan pelbagai aplikasi. Secara khususnya, bengkel tersebut menampilkan sesi praktikal mengenai penyediaan sampel dan pencirian, memberikan peserta wawasan praktikal tentang perkara tersebut.

Bengkel tersebut berbesar hati dengan kehadiran Prof. Seungkyu Lee daripada Universiti Hong Kong sebagai penceramah utama, bersama 10 penceramah lain daripada UPM, serta institusi dan syarikat yang lain.

Kejayaan bengkel tersebut diperkukuhkan dengan sokongan yang baik daripada beberapa syarikat, termasuk RGS Corporation Sdn Bhd, LabAlliance Sdn Bhd, Carl Zeiss Sdn Bhd, Kinematic Resources Sdn Bhd, Bruker (Malaysia) Sdn Bhd, Atomic Solutions Sdn Bhd, Novatiq Scientific, dan Scienfield Expertise Plt.

Sesi yang menarik, kepakaran penceramah, serta sokongan industri yang kuat, Bengkel Kerangka Logam-Organik Malaysia ke-5 merupakan bukti minat dan kepentingan yang meningkat dalam bidang sains bahan.

"Kami gembira dengan kejayaan Bengkel Kerangka Logam-Organik Malaysia ke-5 dan menantikan versi akan datang. Matlamat kami adalah untuk mengekalkan platform ini bagi kerjasama dan pertukaran pengetahuan, memacu kemajuan lebih lanjut dalam bidang yang dinamik ini." - Dr. Josephine Liew Ying Chyi, Pengerusi MyMOFs ke-5.

Ts. Dr. Mohd Hafizuddin Ab Ghani
Pegawai Penyelidik NSCL