Harvast Meneruskan Rentak Kemenangannya Dengan Pelbagai Anugerah | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Harvast Meneruskan Rentak Kemenangannya dengan Pelbagai Anugerah

Harvast Meneruskan Rentak Kemenangannya dengan Pelbagai Anugerah

SERDANG, 26 September - Dalam landskap inovasi pertanian yang sentiasa berkembang, Harvast telah muncul sebagai peneraju pembangunan terobosan. Sejak beberapa bulan lalu, Harvast dan projek berkaitannya telah merangkul pelbagai anugerah berprestij, memastikan tempat mereka sebagai barisan hadapan dalam bidang pertanian dan penyelesaian mampan.

Prof. Ts. Dr Suraya Abdul Rashid Terima Anugerah Inovator Baharu

Sebagai pengiktirafan penting terhadap kerja terobosan beliau, Profesor Ts. Dr Suraya Abdul Rashid, Timbalan Pengarah ION2 dan penggerak produk Harvast Photosynthesis Enhancer, telah dianugerahkan Anugerah Inovator Baharu yang berprestij pada Sidang Kemuncak Tahun Pengkomersialan Malaysia (MCY) 2023. Hadiah wang tunai yang disertakan sebanyak RM130,000 menggariskan besarnya sumbangan beliau kepada inovasi pertanian.

Kemenangan Qarbotech dipacu oleh Harvast dalam Program PISA Pre-Accelerator

Dalam kemenangan gemilang untuk pertanian mampan, Qarbotech, sebuah syarikat perintis yang berdedikasi untuk mengubah sisa pertanian menjadi pemangkin untuk meningkatkan fotosintesis tanaman, telah memenangi hadiah utama dalam Program PISA Pre-Accelerator. Pendekatan inovatif mereka, Harvast melibatkan penggunaan sebatian organik untuk meningkatkan aliran elektron dalam kloroplas, menghasilkan peningkatan ketara dalam kadar fotosintesis.

Pencapaian ini menjanjikan masa depan yang lebih produktif dan mesra alam untuk pertanian, menawarkan harapan baru untuk landskap pertanian yang lebih cerah. Kemenangan Qarbotech menunjukkan potensi mereka untuk merevolusikan sektor pertanian ke arah masa depan yang lebih hijau.

Meraikan Kejayaan Qarbotech dalam Inovasi Pertanian dengan Harvast

Dalam satu lagi pencapaian luar biasa dalam bidang makanan dan pertanian, Qarbotech yang diwakili oleh Prof. Ts. Dr Suraya Abdul Rashid telah muncul sebagai "Pemenang dalam Trek Makanan & Pertanian" semasa Cabaran Inovasi Kesan Iklim (CIIC) 2023. Pertandingan berprestij ini, yang diadakan sempena Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan ASEAN 2023, menyatukan para inovator dari pelbagai bidang, semuanya bertujuan untuk memacu penyelesaian yang mampan untuk cabaran global.

Kemenangan Qarbotech dalam trek Makanan & Pertanian menggariskan komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk memajukan penyelesaian pertanian yang inovatif, mampan dan memberi kesan. Melalui Harvast; cecair bioserasi yang direka untuk meningkatkan pertumbuhan tumbuhan dan meningkatkan hasil tanaman, beliau telah menunjukkan potensinya untuk menerajui sektor pertanian ke arah masa depan yang lebih mampan.

Harvast, sebuah inovasi yang diketuai oleh Profesor Suraya dan pasukannya, terus mendorong sempadan inovasi dan kemampanan pertanian. Dedikasi mereka yang tidak berbelah bahagi untuk meningkatkan fotosintesis dan hasil tanaman menawarkan harapan untuk masa depan yang lebih mampan, produktif dan prihatin terhadap alam sekitar dalam pertanian. Pengiktirafan mereka di platform nasional dan antarabangsa mencerminkan komitmen teguh mereka untuk memberi kesan yang berkekalan pada landskap pertanian.

Tarikh Input: 26/09/2023 | Kemaskini: 18/10/2023 | roslina_ar

SXEdLAN~