ION2 Mengadakan Bengkel Untuk Tingkatkan Kemahiran Penerbitan Jurnal Q1 | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Mengadakan Bengkel untuk Tingkatkan Kemahiran Penerbitan Jurnal Q1

ION2 Mengadakan Bengkel untuk Tingkatkan Kemahiran Penerbitan Jurnal Q1

SERDANG, Julai- ION2 baru-baru ini telah menganjurkan bengkel dua hari yang bertujuan untuk memupuk penghasilan artikel yang berimpak untuk penerbitan jurnal Q1. Bertajuk "Bengkel Intensif Penerbitan Jurnal Q1" program itu berlangsung pada 11 dan 12 Julai 2023, yang diadakan di Restoran L'Aprenti, UPM.

Dihadiri oleh 15 pelajar dan staf yang bersemangat, bengkel itu dimulakan dengan ceramah komprehensif yang disampaikan oleh Penyelidik Bersekutu ION2, Prof. Madya Dr Yap Wing Fen. Dr. Yap menekankan elemen penting dalam penulisan saintifik, menggariskan kepentingan merangka soalan penyelidikan yang baik, skop yang perlu diberi tumpuan dan pendekatan berstruktur. Sepanjang bengkel, beliau turut memberikan pandangan yang berharga untuk menambah baik kejelasan manuskrip saintifik, menekankan kepentingan menggunakan ayat aktif dan menggabungkan alat bantu visual yang berkesan seperti jadual dan rajah untuk mempersembahkan data.

Para peserta terlibat dalam sesi penulisan artikel yang interaktif selepas sesi ceramah, mengaplikasikan pandangan yang diperoleh dan menerima maklum balas secara terus daripada Dr. Yap serta rakan-rakan mereka. Hari kedua bengkel tertumpu kepada menangani komen pengulas artikel dan memadankan artikel dengan jurnal yang sesuai secara berkesan.

ION2 berharap bengkel ini dapat memperkasa peserta dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan bagi menghasilkan manuskrip saintifik yang terbaik, seterusnya menyumbang kepada kemajuan bidang masing-masing.

Konteks permintaan yang semakin meningkat untuk manuskrip saintifik menguatkan lagi kepentingan bengkel seperti ini. Memandangkan percambahan jurnal dan persaingan yang semakin sengit untuk penerbitan peringkat tinggi, platform sedemikian adalah penting bagi penyelidik untuk memperhalusi dan meningkatkan kebolehan menulis mereka. Para peserta melahirkan rasa terima kasih atas bimbingan yang tidak ternilai yang mereka terima daripada penyelidik berpengalaman.

Dr Intan Helina Hasan
Pegawai Penyelidik, ION2, UPM