ION2 Mengalu-alukan Delegasi Dari Indonesia Dan Uzbekistan, Menjalin Kerjasama Penyelidikan | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Mengalu-alukan Delegasi dari Indonesia dan Uzbekistan, Menjalin Kerjasama Penyelidikan

SERDANG, November - Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) menyambut delegasi luar negara, mendorong perkongsian potensi penyelidikan. Pada 15 November, satu delegasi daripada Fakulti Perubatan, Universiti Brawijaya, Indonesia, yang diketuai oleh Dr. Husnul Khotimah, Timbalan Dekan untuk Hal Ehwal Umum, Kewangan, dan Sumber, melawat ION2.

Pertemuan dengan delegasi Indonesia dimulakan dengan pengenalan kepada ION2 oleh Profesor Madya Dr. Mas Jaffri Masaruddin, Ketua Laboratori Sintesis dan Pencirian Bahan Nano (NSCL). Perbincangan tertumpu kepada penyelidikan kolaboratif yang berpotensi dalam nanopartikel dan program pertukaran pelajar. Lawatan ini diakhiri dengan lawatan meluas ke makmal dan peralatan ION2.

Kemudian, pada 22 November, ION2 menerima enam pensyarah daripada Institut Kejuruteraan dan Teknologi Namangan, Uzbekistan, bersama seorang pensyarah daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) bertindak sebagai penterjemah. Sesi bermula dengan ucapan alu-aluan dan pengenalan kepada ION2 oleh Pengarah, Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon diikuti dengan pertukaran maklumat tentang kedua-dua institusi. Perbincangan tertumpu kepada peluang kerjasama penyelidikan, diikuti dengan lawatan ke kemudahan penyelidikan ION2.

Lawatan ini penting dalam membuka langkah untuk potensi kerjasama penyelidikan dan program pertukaran akademik pada masa hadapan. ION2 komited untuk memperluaskan rangkaian globalnya dan meneroka peluang kerjasama dan pertukaran dengan institusi di seluruh dunia.

Secara keseluruhannya, lawatan ini berjaya dalam memperkukuh kerjasama ION2 dengan institusi di Indonesia, Uzbekistan, dan Malaysia. Usaha institut dalam memupuk perkongsian dan kerjasama antarabangsa adalah terpuji, dan amat menarik untuk melihat perkembangan masa hadapan hasil daripada lawatan ini.

Dr Rosnah Nawang
Pegawai Penyelidik, NSCL, ION2