ION2 Menyertai NanoKEB 2023 Anjuran Pusat Nanoteknologi Kebangsaan | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » ION2 Menyertai NanoKEB 2023 Anjuran Pusat Nanoteknologi Kebangsaan

ION2 Menyertai NanoKEB 2023 Anjuran Pusat Nanoteknologi Kebangsaan

BANGI, Oktober 2023 - ION2 dengan menyertai Pameran Teknikal Industri dan Nanoteknologi untuk kali ketiga. Kami menerima jemputan daripada Pusat Nanoteknologi Nasional (NNC) untuk menyertai Program Nano Nasional (NanoKEB) 2023, sebuah acara tahunan yang berlangsung sejak tahun 2015 dan dianjurkan oleh NNC di bawah Kementerian Sains, Teknologi, dan Inovasi (MOSTI).

NanoKEB 2023, yang berlangsung dari 9 hingga 12 Oktober, menghimpunkan individu daripada industri nanoteknologi dan organisasi yang terlibat dalam nanoteknologi di Malaysia. Tujuan utama adalah untuk memudahkan perkongsian pengetahuan, membincangkan perkembangan nanoteknologi negara, meneroka masa depan bidang ini, serta menggalakkan penyertaan aktif dalam penyelidikan dan pembangunan.

Selain itu, acara ini berperanan sebagai landasan untuk meningkatkan kesedaran tentang pelbagai aspek nanoteknologi, dengan fokus khusus untuk menyampaikan maklumat kepada orang ramai, terutamanya pelajar universiti dan sekolah, yang mewakili bakal inovator dan pemimpin teknologi masa depan.

Upacara perasmian NanoKEB 2023, yang berlangsung pada 10 Oktober 2023, diserikan dengan kehadiran YBhg. Datuk Arthur Joseph Kurup, Timbalan Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi, yang mempengerusikan acara itu. Upacara itu amat bermakna kerana merangkumi pelancaran Sistem Rujukan Nanoteknologi (NRS), pengenalan Portal Rangkaian Makmal Nanoteknologi (RMNK) 2.0, dan penyampaian anugerah Pertandingan Projek Penyelidikan Inovasi Nanoteknologi (PIN) 2023 Peringkat Kebangsaan.

Selepas upacara perasmian, Timbalan Menteri Datuk Arthur Joseph Kurup mengunjungi pameran ION2 dan menunjukkan minat terhadap produk-produk yang dipamerkan, menyedari sumbangan berharga yang diberikan oleh ION2 dalam bidang penyelidikan dan pembangunan nanoteknologi.

Penyertaan ketiga ION2 di NanoKEB mencerminkan komitmen kami untuk memajukan bidang nanosains dan nanoteknologi. Kami mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada NNC atas jemputan dan sokongan berterusan dalam mempromosikan nanoteknologi di Malaysia. Kami dengan penuh semangat menanti kerjasama lebih lanjut dan peluang untuk memberikan impak yang bermakna dalam bidang dinamik ini.

Ts. Dr. Intan Helina Hasan
Pegawai Penyelidik, FNDL