Kejayaan Qarbotech Dalam EQT Impact Challenge: Pencetus Inovasi Pertanian | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Kejayaan Qarbotech dalam EQT Impact Challenge: Pencetus Inovasi Pertanian

Kejayaan Qarbotech dalam EQT Impact Challenge: Pencetus Inovasi Pertanian

SINGAPURA, Disember 2023 - Prof. Ir. Ts. Dr. Suraya meraikan kejayaan cemerlang Qarbotech, menjuarai tempat teratas dalam Pertandingan Impak EQT 2023 edisi Asia Tenggara.

Qarbotech memperoleh EUR100,000 (setara dengan Ringgit Malaysia 503,270.00) daripada Yayasan EQT, berserta 300 jam perundingan dari Ernst & Young, tambahan dengan 15 jam perkhidmatan undang-undang daripada firma global terkemuka DLA Piper. Gabungan strategik ini bertujuan untuk memperkukuh strategi harta intelek dan keupayaan Qarbotech, disokong lagi dengan akses kepada rangkaian luas EQT dan kepakaran khusus bagi memacu pertumbuhannya.

Sumber:  https://www.theedgesingapore.com/news/startups-entrepreneurs-digital-economy/qarbotech-named-winner-inaugural-eqt-impact-challenge

Inovasi penyelidikan, QarboGrow, penggalak fotosintesis yang telah dipatenkan, meraih pelbagai anugerah di peringkat kebangsaan dan antarabangsa tahun ini.

Sebelum ini, Qarbotech telah berjaya mendapatkan USD 700,000 (setara dengan Ringgit Malaysia 3,273,900.00) dalam pembiayaan permulaan dan dana, disertai dengan kejayaan dalam cabaran inovasi dari pelbagai agensi. Prof. Suraya dan pasukannya di Qarbotech telah mendapat liputan dalam isu 4 Disember Business Today, menampilkan kejayaan mereka.

Pencapaian yang membanggakan ini, bermula dari makmal penyelidikan universiti dan kini bersedia untuk diaplikasikan di ladang-ladang komersial, QarboGrow bersedia untuk memberi lebih banyak kuasa kepada petani global terhadap peranan penting mereka dalam keselamatan makanan.

Langkah inovatif Qarbotech, dari terobosan di makmal ke aplikasi praktikal dalam pertanian komersial, menandakan perjalanan yang transformatif yang dipacu oleh dedikasi dan kecerdasan. Usaha perintis mereka melambangkan peranan penting inovasi nanoteknologi dalam merombak amalan pertanian di seluruh dunia.

Tahniah atas pencapaian cemerlang ini!

Sumber: https://www.businesstoday.com.my/2023/12/04/qarbotech-secures-us700000-in-seed-funding-grants-for-photosynthesis-enhancement-tech/?fbclid=IwAR2Ux2iSB-IHeUTnFlmHNkENTpUKcKDDqSpC_yRcyF6IpLEPdvMTHL2Ipuw

Disediakan oleh,
Roslina Abdul Rashid