Lawatan Ke ITMA Oleh Delegasi IEEE Electron Devices Society (EDS) Malaysia Chapter Dan Siri Syarahan IEEE EDS | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Lawatan ke ITMA oleh delegasi IEEE Electron Devices Society (EDS) Malaysia Chapter dan Siri Syarahan IEEE EDS

Pada 22 September 2020, ITMA telah menerima 20 delegasi dari IEEE Electron Devices Society (EDS) Malaysia Chapter dari pelbagai universiti di Malaysia. Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi gambaran kepada ahli berkenaan pelbagai alat dan peralatan teknologi yang canggih di makmal. Ini juga akan memberi peluang kepada ahli EDS untuk meneroka teknik dan peranti terkini dan potensi kerjasama dalam akademik dan penyelidikan.

Ahli-ahli IEEE EDS tiba pada pukul 10.00 pagi dan disambut oleh Pengarah ITMA, Prof Dr Mohd Nizar Hamidon, yang kemudian memberi pengenalan ringkas mengenai UPM dan ITMA. Program diteruskan dengan Siri Syarahan EDS IEEE pada pukul 10.30 pagi oleh Profesor Madya Dr. Nafarizal Nayan dari Universiti Tun Hussein Onn (UTHM), bertajuk ‘Magnetron Sputtering Technique for Versatile Thin Film Deposition’. Seramai 40 peserta telah menyertai ceramah menarik ini, yang merangkumi penyelidik ITMA, pelajar dan ahli IEEE EDS.

Selepas ceramah tersebut, para perwakilan kemudian mengunjungi makmal ITMA seperti Laboratori Peranti Fungsian, Laboratori Analisis and Laboratori Perincian untuk diperkenalkan kepada pelbagai peralatan canggih yang ditawarkan oleh ITMA. Oleh kerana kebanyakan ahli kini melakukan kerja penyelidikan berkaitan peranti elektron, pengenalan dan taklimat projek penyelidikan semasa di ITMA sangat menarik dan mencipta pelbagai peluang untuk kerjasama bersama antara penyelidik.

Tarikh Input: 11/01/2021 | Kemaskini: 11/01/2021 | nursyahirah

SXEdMAm~