Pertukaran Pengetahuan Merentas Budaya: Universiti Shinshu Lawat ION2 | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Pertukaran Pengetahuan Merentas Budaya: Universiti Shinshu Lawat ION2

Pertukaran Pengetahuan Merentas Budaya: Universiti Shinshu Lawat ION2

SERDANG, Ogos 2023 - Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2) mengalu-alukan enam pelajar ijazah dari Universiti Shinshu, Jepun, untuk program lawatan sambil belajar yang komprehensif pada 30 Ogos 2023. Program satu hari ini, diselia oleh Prof. Dr. Norhisam Misron, penyelidik bersekutu ION2, dirangka khas untuk pelajar dari pelbagai bidang akademik, termasuk kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan awam, kejuruteraan bahan kimia, dan sains komputer.

Sesi pagi bermula dengan lawatan ke pelbagai peralatan pencirian bahan terkini di ION2. Mereka diperkenalkan kepada peralatan terkemuka seperti Field Emission Scanning Electron Microscope (FESEM), X-Ray Diffraction (XRD), dan Spektroskopi Raman. Puan Roslina Abdul Rashid dan Puan Sarinawani Abdul Ghani dengan mahir menjelaskan kepentingan alat-alat ini dalam bidang penyelidikan nanosains dan nanomaterial, menggalakkan pemahaman yang lebih mendalam di kalangan peserta.

Pada waktu petang sesi perkongsian pengetahuan pula diadakan, menggalakkan pertukaran budaya antara pelajar ION2 dan Universiti Shinshu. Calon PhD dari ION2, Balkis Hazmi dan Suleiman Babani, menyampaikan pandangan unik mengenai sistem pendidikan di Malaysia dan Nigeria. Selain itu, mereka membimbing pelajar Universiti Shinshu yang berkunjung melalui fasiliti penyelidikan, memberikan pandangan tentang usaha penyelidikan mereka yang sedang berjalan dan mendorong persekitaran pembelajaran berkolaborasi.

Inisiatif kolaboratif ini terus mengukuhkan hubungan antarabangsa, memupuk pertukaran pengetahuan dan pengalaman yang kaya dalam kalangan saintis muda dari pelbagai negara. Inisiatif seperti ini penting dalam mempromosikan pemahaman lintas budaya dan memajukan bidang sains secara global.

Siti Nur Lidiya Sharudin
Pegawai Eksekutif, ION2