Pengarah Sertai Naib Canselor Dalam Lawatan Rasmi Ke Turki Oleh UPM. | INSTITUT NANOSAINS DAN NANOTEKNOLOGI (ION2)
» BERITA » Pengarah sertai Naib Canselor dalam lawatan rasmi ke Turki oleh UPM.

Pengarah sertai Naib Canselor dalam lawatan rasmi ke Turki oleh UPM.

TURKIYE, Februari - Pengarah Institut Nanosains dan Nanoteknologi (ION2), Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon, mengiringi Naib Canselor UPM, YBhg. Dato' Prof. Dr. Mohd Roslan Sulaiman, dalam lawatan rasmi sembilan hari ke Turki dari 31 Januari hingga 8 Februari 2023.

Delegasi telah melawat Universiti Bartin, Universiti Karabuk, Universiti Eskisehir Osmangazi dan Universiti Teknikal Yildiz.

Lawatan itu melibatkan beberapa aktiviti penting, termasuk menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) secara rasmi antara UPM dan Universiti Bartin, dan menghadiri 1st Future Literacy and Strategic Foresight Conference with UNESCO Chair (FLSF 2023) yang diadakan di Universiti Karabuk.

Selain itu, delegasi yang turut disertai Timbalan Naib Canselor (Jaringan Industri dan Masyarakat), Prof. Ir. Dr B.T. Hang Tuah Baharudin, melawat ASELSAN; Syarikat elektronik pertahanan terbesar di Turki yang menghasilkan teknologi yang berkaitan dengan perisian, pertahanan dan elektronik semasa berada di Ankara.

Pengarah berharap lawatan itu akan memberi manfaat kepada semua pihak yang terlibat dan membuka jalan untuk perkongsian penyelidikan pada masa hadapan, terutamanya dengan ION2.

Disediakan oleh:

Khariza Abdul Wahab